10 December 2014

Legende: Dragomir Bojanić Gidra

Dragomir Bojanić "Gidra" rođen je u Kragujevcu 13. juna 1933. godine. U ranoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, streljali su njegovog oca Jocu koji je bio oficir srpske vojske. Gubitak porodice nije uspeo da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Imao je i kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac za hemijsko-tehnološki odsek. Nakon mature, godinu dana radio je u fabrici konzervi Crvena zvezda, ali je voleo umetnost i scenu, te upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića.

Bio je član amaterskog pozorišta "Sveta Mladenović" iz kojeg je prešao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji čiji je bio dugogodipnji član. Potom upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i, kao student prve godine počinje da igra Mitketa u Narodnom pozorištu u predstavi Koštana,ostvarivši prvu veliku ulogu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića "Ešalon doktora M." 1955. godine. Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od tideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod Psuedonimom Anthony Gidra (Antoni Gidra) u Italiji je snimio desetak vesterna i akcionih filmova među kojima su "Djago Last Killer", "Pistoleros", "Tequila Joe", "Hile in the Forhead".

Iako je snimio veliko broj filmova, najeveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića u deset delova filma "Lude godine". Takođe je ostao poznat po ulozi kaplara Janićija u fimu "Marš na drinu", Žike Mitrovića iz 1964. godine.

U privatnom životu, prijatelji i kolege njegov karakter i ličnost opisiju najsličnije njegovoj ulozi iz serija "Lude godine", bio je omiljen, duhovit i uvek spreman na šalu, i nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu od raka jednjaka. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Njegova supruga, Ljiljana Kontić, sa kojom je 1970. godine dobio kćerku Jelenu, takođe je bila glumica. Njegova supruga Ljiljana Kontić poživela je dvanaest godina posle odlaska čoveka svog života, a preminula je 17. jula 2005. i sahranjena je pored svog supruga na Novom groblju. Uspešni umetnici iza sebe su ostavili ćerku Jelenu koja je svoj život izgradila daleko od svetla scene i ona danas na najlepši način čuva uspomenu na svoje roditelje. 

No comments:

Post a Comment