24 April 2015

Čelične ratnice – gostujuća predstava u Madlenianumu

Čelične ratnice - žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu na repertoaru Madlenianuma nalazi se u utorak, 28. april!

"Čelične ratnice" je priča o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu, u toku Prvog svetskog rata (1914-1918). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica. Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ratovi koji su mu prethodili: Prvi i Drugi Balkanski rat (1912-13), Nevesinjska puška 1875, ustanak protiv Osmanlija, ali i ratovi koji su sledili: Drugi svetski rat (1941-45), kao i zadnji sukob na Balkanu (1990 – 99).

Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost; služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako pre sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zaceljuju rane i vaskrsavaju stradanja.

Monodrama je pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica kao što su Milunka Savić, Nadežda Petrović, Flora Sandes, Mileva Marić Ajnštajn.

Tekst i režija: Jelena Mila
Igra: Jelena Mila
Kostim: Vesna Teodosić, Contrast Studios i Justin Theatre Production
Muzika: Ivan Alexandar
Produkcija: M.A.M.M.A. production
Predstava je nastala u saradnji sa:
Gradom Stokholm, ABF Stokholm, Ministarstvom kulture Republike Srbije i lokalnim partnerima.

No comments:

Post a Comment