13 January 2015

15 razloga: Tamara Kučan

Tamara Kučan je svakako jedna od najpopularnijih spisateljica današnjice. Dok uživa u uspehu koji postiže njen novi roman „Kapija“ ali i u činjenici da je pre nekoliko dana u prodaju pušteno i drugo izdanje za sada njenog najčitanijeg romana „Peščani sat“, Tamara je polako počela da piše svoje novo osmo po redu čedo. I upravo zbog svega toga, na blogu „Kulturna Srbija“ sa njom započinjemo našu novu rubriku „15 razloga“ zbog kojih volimo Tamaru Kučan.


1. 17 godina -  sa svega 17 godina Tamara objavljuje svoj prvi roman „Beograđanka“, koji govori o mladima, Beogradu noću ali i ljubavi dvoje mladih koja ni u jednom trenutku nije splasnula.

2. Najmlađi član – iako joj se danas čini smešnim kada neko još uvek napomene da je najmlađi član „Udruženja književnika Srbije“, Tamara je to svakako bila 2010. godine. Ali kako sama kaže sada sigurno postoji neko ko je mlađi od nje.

3. Bukovski, Tamara Bukovski – Ako proguglate malo starije tekstove i video intervjue koji se tiču Tamare i njenog rada, redovno ste mogli pročitati da je zbog britkog načina pisanja poređenja sa Čarlsom Bukovskim. Svakako sada nakon 7 objavljenih romana, stekla je svoj način pisanja, pa joj zbog uspeha romana i retko porede sa drugim, izborila se za svoje, sada je Kučan, Tamara Kučan.

4. Sama svoj gazda – Nakon bezbroj zatvorenih vrata, sumanutih uslova i bezobrazno visokih cena, Tamara je uspela da nađe odgovarajuću izdavačku kuću za svoj prvi roman „Beograđanka“. Ubrzo potom odlučuje da otvori svoju izdavačku kuću „Urban art“ u kojoj izlazi drugo izdanje „Beograđanke“ ali i svi njeni ostali romani.

5. Opasno realna – U svojim romanima Tamra gleda da bude što realnija i da svojim čitaocima pruži pravu sliku o pojedinim situacijam u životu. Nikada ne želi da im ponudi savršenu bajku obojenu u roze boju u kojoj sve ide dobrim i planiranim putem. Često zbog realnih situacija (a i zbog toga što piše u prvom licu) govore da piše o svojim iskustvima.

6. U prvom licu – Od svog prvog romana gradila je svoj stil pisanja. Postala je prepoznatljiva po pisanju u prvom licu što je romanima davalo neku dodatnu dozu realnosti. Zanimljiva je činjenica da je svoj roman „Kapija“ prvenstveno pisala u trećem licu ali nakon što je napisala polovinu shvatila je da to nije ona, i iz početka pisala u svom stilu – u prvom licu.

7. Beograd – Ko je čitao Tamarine romane „Beograđanka“, „Made in Beograd“, „Kocka“, „Zauvek“, „Kocka 2“, „Peščani sat“ shvatio je da ne odustaje od jednog grada u kojem se dešavaju svi njeni romani – Beograd. Jedino u romanu „Kapija“ radnje priče je smeštena u Atinu.

8. Knjiga dostupna za sve – Kao poklon svojim čitaocima za 5 godina svog rada Tamara je uvidu elektornske knjige izdala roman „Kocka 2“ koji je ujedno bio i nastavak prvog dela romana, ali mogao se čitati i kao roman za sebe. Naravno zlobnici ni tu nisu mirovali pa su pričali kako nije našla izdavača pa se opredelila za elektornsku knjigu (besplatnu i dostupnu svima) ne znajući da ona sama ima izdavačku kuću.

9. Jana i Stevan – Svakako likovi koji su izašli iz Tamarinog pera a koji su najpopularniji su Jana Petrov i Stevan iz trilogije „Beograđanka“, „Made in Beograd“ i „Zauvek“, mada sada se to ne može smatrati trilogijom jer Tamara piše četvrti deo o toj nikada prežaljenoj ljubavi. Kako Tamara kaže Jana je jedini lik koji je čitaocima pružio kontinuitet u priči, ne samo priču. Jana je oduvek bila zarez, nikada tačka.

10. Prepoznavanje likova – Nakon poslednje tačke u romanu, kada njeni likovi započinju život kod čitaoca, Tamara često „prepoznaje“ svoje likove u drugim ljudima koje sreće na ulicu. Često u tinejdžerkama ugleda Janu, zadesi se i Mia, Sara, Sonja, a najžalije je kada u nekome prepozna Anu iz romana „Kocka“.

11. Humanitarna crta – Tamara je postala PR „Humanitarne fondacije Radio Rom“. Cilje ove fondacije je pružanje pomoći ugroženoj kategoriji stanovništva, ali i promovisanje obrazovanja i kulture.

12. Deca romani – U više navrata je izjavila da na svoje romane gleda kao na svoju decu. Otkrila je da kada razmisli o tome šta njeni likovi dalje rade u „životu“ da u tom trenutku može da zaplače što je neke junake unakazila, ubila ili razdvojila.

13. 8:7 – Prvi Tamarin roman izašao je 2007. godine, sada 8 godina kasnije, iza sebe ima sedam romana, dok je osmi u fazi pisanja. Svake godine svoju publiku je navikla na novi roman. Dok ne strpljivo očekujemo njeno novo čedo, imamo njih 7 da čitamo i do tada da „ubijemo vreme“.

14. Čitaoci na prvom mestu – Tamara je jedna o retkih spisateljica koja dosta vremena posvećuje svojim čitaocima. Tu je i njena stranica na fejsbuku. A da voli da popriča sa poštovaoci svog rada govori i činjenica da u vreme trajanja „Beogradskog sajma knjiga“ ona je svaki dana na svom štandu gde vredno potpisuje knjige.

15. Voli blog „Kulturna Srbija“ – Moramo i mi malo da se pohvalimo. Tamara je u nekoliko navrata pohvalila rad bloga „Kulturna Srbija“, ali i dala ekskluzivan intervju (možete ga pročitati OVDE), gde je indirektno dala odgovor da bi rado pisala četvrti deo priče o Jani i Stevanu, a samo nekoliko dana kasnije to i zvanično potvrdila.

No comments:

Post a Comment