18 December 2013

Nemanja Ćipranić: Najteže je nerazumevanje

Nemanja Ćipranić je jedan od mladih reditelja koji je uspeo da ostvari svoj san I snimi prvi dugometražni igrani film. “Amanet” kako glasi ime projekta svetlost dana trebao bi da ugleda u martu sledeće godine kada je planirana premijera. Film je “šarene” podele budući da u njemu igraju mlade glumačke nade kao i glumački doajeni Srpskog glumišta. Za blog “Kulturna Srbija” Nemanja odgovara na pitanja o filmu kao i o  njegovom pogledu na našu kulturu. 



Koliko je teško jednoj mladoj talentovanoj osobi da započne nešto veliko, kao što je slučaj sa vama i filmom “Amanet”?
Pre svega hvala na komplimentu, ali bih ja sačekao premijeru, pa tek onda diskutovao o mom talentu. Veoma je teško skupiti snage i hrabrost i izaći iz okvira koji se mladima, ne samo umetnicima, nameću u ovoj državi, ali neuporedivo teže je isterati stvar do kraja.

Da li miste da će vaš film bar malo uticati na društvo koje već duže vreme gleda samo na svoj interes?
 Ne mislim da će nakon projekcije filma gledoci doživeti renesansu socijalne svesti, ali se nadam da će se bar malo zamisliti i podsvesno prihvatiti kritiku koju film upućuje.

Odakle ideja za baš tu radnju filma?
Ideja nije moja, ja sam samo pretočio na ‚‚traku‚‚ sjajan scenario  Sare Radojković našeg mladog dramaturga čija kreativnost mi je ulila entuzijazam i volju da se upustim u nešto  tako ogromno kao što je film.

Glumačka ekipa je šarena. U filmu uloge tumače iskusni glumci ali u njemu se nalaze i mlade nade.
Da, mislim da je to sajajna podela. U glavnim ulogama su mladi glumci Milena Živanović i Ljubomir Bulajić koji su samo po godinama mladi, ali što se posvećenosti i razumevanja glumačke igre tiče deluju kao da su decenijama  tu. Danicu Maksimović, Svetozara Cvetkovića i Gorana Radakovića koji su zaista doajeni Srpskog glumišta ne treba posebno opisivati, oni su jednostavno sjajni. Pored njih u epizodnima ulogama su još i Marija Vicković, Darko Tomović,  Jelisaveta Orašanin, Dragana Djukić, Milan Caci Mihailović i drugi. Upravo je taj spoj mladosti i iskustva bio od krucijalne važnosti na snimanju. Mislim da su mlađim glumcima, kao i meni saveti starijih bili od neprocenjive pomoći.


Sa snimanja filma "Amanet"

Da li je istina da ste rekli da nećete da snimate film ukoliko Danica Maksimović ne bude prihvatila ulogu koju ste joj vi namenili? Kakvo ste iskustvo imali sa njom tokom snimanja?
Istina je, čitajući taj scenario ja sam video Danicu Maksimović u toj ulozi i dalje tvrdim da je ona idealna za nju. Ono što je još bitnije od toga što ne bih počeo da snimam bez nje, je to što izvesno ne bih uspeo da završim film da nije bilo njene podrške u najtežim trenucima, kao i razumevanja i saveta. Danica nije najjednostavnija osoba za saradnju, ona je kao živi detektor laži, prosto je nemoguće slagati je i podvaliti joj nešto, ali kako smo od starta izgradili iskren i otvoren odnos mogu da kažem da je ona postala neka vrsta moje ‚‚filmske majke‚‚ gradeći jak zaštitnički odnos prema meni
.
Tokom tih šest meseci rada na filmu šta vam je najteže palo?
Definitivno najteža stvar je bila nerazumevanje institucija i pojedinaca, kao i to što je retko ko verovao u mene i projekat.

Kako gledate na činjenicu da država nema uopšte sluha za mlade talente i na to što skoro pa ne pomaže razvoju kuluri?
Moje stanovište po tom pitanju je vrlo jasno, ne podržavajući mlade umetnike uskraćujete čitava pokolenja na društvo iščašenih, tabloidnih i estradnih vrednosti sa čime se već suočavamo, a biće sve gore i gore, ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme, u šta duboko sumnjam. Tako da suštinski nisu umetnici na najvećem gubitku, nego društvo kao takvo.

Kako vi kao mladi umetnik gledate na trenutno stanje kulture u našoj zemlji?
Mislim da je to postala ‚‚gerilska borba‚‚ umetnika protiv ‚‚mračnih sila‚‚ šunda na jednom frontu i protiv manjka sredstava i sluha institucija na drugom. 

Publika o filmu može da se informiše na sajtu www.filmamanet.com. Na koji biste vi način pozvali publiku da pogleda baš vaš film?
 Amanet beži od klišea i dnevno političkih tema, jako je iskren i realističan što će verovatno mnogima zasmetati. Svakako nešto drugačije od svega što Srpska kinematografija nudi u poslednje vreme.

Kada se može okvirno očekivati premijera filma?
Premijera je planirana za Mart 2014.

No comments:

Post a Comment