24 November 2014

I konje ubijaju, zar ne?

U februaru ove godine po prvi put u "Madlenianumu" j otvoren konkurs za mlade pozorišne stvaraoce. Stiglo je ukupno oko pedeset dela od koji su izabrana dva, i koja će biti postavljena na maloj sceni "Madlenianuma". Prvi projekat je dramatizacija dela Horasa Mekoja "I konje ubijaju, zar ne" koju je uradila Milica Konstantinović dok je za režiju zadužen Boris Todorović.

Premijera ovog dramsko-plesnog projekta zakazan je za 28. novembar (dok je prva reprizana 2. decembra). Članovi autorske ekipe su i kompozitor - Janja Lončar, scenograf - Milica Stanković, kostimograf - Aleksandra Kovačević i koreograf - Miloš Sofrenović.

Glumački ansambl oformljen je u junu mesecu nakon četvorodnevne autodice. Uloge tumače: Violeta Goldman, andrija Daničić, Stevan Piale, Lidija Cvetić, Miloš Milić, Iskra Brajović, Radomir Nikolić, Saša Joksimović i Dragica Ristanović. 

„I konje ubijaju, zar ne?“ baziran je na istoimenom romanu Horasa Mekoja iz 1935. godine. Tema romana su plesni maratoni koji su bili aktuelni u to vreme. Pobednik maratona dobijao bi novčanu nagradu, što je podrazumevalo da par izdrži oko 2500 sati skoro neprekidnog plesa. Za vreme takvih maratona u pregrađima Holivuda gde su ljudi bili krajnje dehumanizovani, Džindžer Rodžers i Fred Aster su „igrali pod zvezdama dok im je magičnost Holivuda svetlucala u očima, budeći sva lažna obećanja“.

No comments:

Post a Comment