28 September 2014

Šta je bilo posle "Srećnih ljudi"?

Trenutno najpopularnija (a i najgledanija) porodica u Srbiji su Golubovići. Odmah možete da se pretpostavi da se radi o seriji „Srećni ljudi“ koja je uspela i svojom šestom reprizom da utvrdi prvo mesto gledanosti kada je igrani kako strani tako i domaći program u pitanju. Siniša Pavić sa svojom suprugom Ljiljanom uspeo je da napravi seriju koja svakim prikazivanjem dobija novu publiku. Blog „Kulturna Srbija“ vam donosi informacije šta su glumci koji su tumačili centralne likove u ovoj seriji radili nakon što je pala poslednja klapa.

Velimir Bata Živojinović
Dovoljno je samo da se kaže njegovo ime da bi se shvatilo o kakvoj glumačkoj legendi je reč. Na filmskom platnu debitovao je davne 1955. Godine u filmu „Pesma sa Kumbare“, Radoša Kovačevića, a do sada je glumio u preko 270 filmova i televizijskih serija. Jedan je od rodonačelnika takozvanog „Crnog talas“ u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih godina u kojima je kontinuirano nastupao sv do kasnih sedamdesetih godina. Paralelno sa njima igrao je i u partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-tih i 70-tih godina, a jedan od njih je „Valter brani Sarajevo“ koji mu je doneo veliku popularnost u Kini. Tako da uopšte nikoga ne bi trebalo da čudi što je upravo on dobio ulogu patrijarha porodice Aranđela Golubovića. Nakon dve uspešne sezone i novogodišnjeg specijala, Bata je igrao u dosta ostvarenja od kojih se ističu film Petra Lalovića „Ptice koje ne polete“, Šotrino „Lajanje na zvezde“, potom u ostvarenju Miroslava Lekića „Nož“, a pored njih tu su još i filmovi „Mrtav ’ladan“, „Sestre“ i film Jelene Bajić „Led“. Tu su serije „Seljaci“, „Košarkaši“, „Moj rođak sa sela“ i „Nepobedivo srce“. U poslednje vreme, Bata se zbog nekoliko lakših moždanih udara povukao iz sveta glume, oporavlja se uz svoju suprugu Lulu, i sa nestrpljenjem očekuje da ponovo stane pred kamere.

Radmila Savićević 
Ulogom Ristane Golubović, karijera glumice Radmile Savićević (1926. – 2001.) došla je do samog vrhunca. Radmila svoju prvu filmsku ulogu odigrala je 1961. godine u filmu „Višnja na Tašmajdanu“. Veću popularnost stekla je ulogom Violete u seriji „Kamiondžije“. Potom su usledile serije „Pozorište u kući, „Babino unuče“, „Vruć vetar“ i „Bolji život“. Bila je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, u kojem je odigrala brojne značajne uloge. Nakon serije „Srećni ljudi“ glumila je Dostanu u seriji „Porodično blago“, poslednji film u kojem je učestvovala bio je „A sad adio“ koji je rađen prema seriji „Porodično blago“ u režiji Aleksandra Đorđevića.  Glumica je preminula 2001. godine u svojoj 75 godini.

Desimir Stanojević
Sina jedinca Vukašina Golubovića igrao je Nišlija Desimir Stanojević. Osnivač je Omladisnkog pozorišta „Treća polovina“ u Nišu i tvorac prvog mjuzikla „Violinista na krovu“ u istoriji Niškog pozorišta. Nakon završetka snimanja serije, Desimir se više posvetio pozorištu pa je igrao zapažene uloge u sledećim komadima „Krg Zorba“, „Ivkova slava“, „Violinista na krovu“ i „Maratonci trče počasni krug“. Na televiziji igrao je gostujuću ulogu u seriji Dragoslava Lazića „Seljaci“, a na velikog platnu mogli su ga videti 2010. godine u italijanskom filmu „Los scandalo della Banca Romana“.



Zlata Numanagić
Kao zamena za Tanju Bošković koja je igrala Lolu Golubović, a koja je napustila seriju, na njeno mesto došla je glumica Zlata Numanagić.  Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pre „Srećnih ljudi“ ostvarila je veliki broj uloga kako u pozorištu tako i na filmu. Veću popularnost je stekla u televizijskoj seriji „Otpisani“, gde je tumačila Draganu, damu sa narandžastim šeširom. Nakon pustolovine zvane Lola, odigrala je još dve televizijske uloge, u Pinkovoj sapunici „Ljubav i mržnja“ kao i RTS-ovoj dramskoj seriji „Moj rođak sa sela“.

Jugoslava Drašković
Nakon što je i Dubravka Mijatović napustila seriju i svoju ulogu Đurđine Golubović, na njeno mesto došla je Jugoslava Drašković. Ono što je zanimljivo u vezi ove podele je to što je Jugoslava već glumila u seriji, samo šest epizoda ranije pre nego što je preuzela ulogu Đurđine. Jugoslava se pojavila u dvadesetoj epizodi gde je glumila devojku kod Čarlija Marjanovića, gde ju je hipnotisanu dodirivao Radojica Ilić. Posle „Srećnih ljudi“, Jugoslava je odlučila da zamrzne svoju karijeru zbog porodice. Imala je brojne glavne uloge u dečjem pozorištu „Puž“.

Janko Milivojević
Malog simpatičnog Necu Golubovića igrao je Janko Milivojević. Janko je pre učešća u seriji igrao u Ateljeu 212. Nakon završetka snimanja serije, Janko je želeo da bude „normalno“ dete i da može da uživa u svom detinjstvu, što nije mogao dok je snimao seriju zbog plana snimanja. Danas, on zajedno sa bratom Aleksom radi u porodičnoj galeriji gde transportuju umetnička dela. 

No comments:

Post a Comment