05 September 2014

"Ničije dete" - uspeh u Veneciji!

Svetsku premijeru debitanstkog igranog filma "Ničije dete" čiju režiju ali i scenario potpisuje Vuk Ršumović, imao je na 71. Filmskom Festivalu u Veneciji. Upravo ovom projekcijom zvanično je zatvoren i ugledni program "Nedelja kritike", u kome je jeda srpski film učestovovao posle tri decenije - poslednji put je to bilo davne 1984 godine sa fimom "O pokojniku sve najlepše" rediteljaa Predraga Antonijevića.

U programu "Nedelja kritike" pored filma "Ničije dete", prikazano je još šest debiatnstskih ostvarenja iz celog sveta, a dela biraju odabrani članovi "Nacionalne unije filmskih kritičara" Italije.


Film "Ničije dete" zasnovan je na istinitoj priči sa krajem osamdesetih godina prošlog veka, o divljen dečaku odraslom među vukovima, kritika je ocenila kao dobro strukturisano delo, univerzalnu priču o deci odbijenoj od ostatka sveta u potrazi za sopstvenim putem. Ovaj film, ipak šiti kontekst-kroz kontast prirode i civilizacije daje niz drugih značenja, pored ostalog i nestajanje jedne zemlje i ideologije.

Dug aplauz venecijanske publike potvrdio je da im se film "Ničije dete" dopao. A kako će ga prihvatiti publika u Srbiji, saznaćemo na predstojećem Beogradstom FESTU.

Film je osvojio glavnu nagradu - Nagradu publike, a pored toga i još dve nagrade.

Pored ove, film je osvojio i još dve nagrade koju dodeljuju kritičari: nagradu "FIPRESCI" za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi Filmskog festivala u Veneciji, koju dodeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta, kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije Nedelja međunarodne filmske kritike koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – "FEDEORA".

Uloge tumače: Denis Murić, Pavle Cemerikić, Zinaida Dedakin, Isidora Janković, Mihailo Laptošević, Bora Nenić, Borka Tomović, Tihomir Stanić i mnogi drugi.

No comments:

Post a Comment