11 March 2015

Preporučujemo: "Upravnikovanje"

U Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" ovog meseca održaće se premijera predstave "Upravnikovanje". Autor teksta je Dušan Janković koji je svoj talenat za pisanje i komediju već pokazao preko predstave "Pukla bruka", režiju potpisuje Petar Jovanović ("Parastos u belom", "Policija ili čemu sve ovo").

U predstavi igraju: Marijana Mićić (Milena), Kristina Radenković (Ljubica), Jovana Stipić (Draga) i Milorad Damjanović (Petar).

"Upravnikovanje je satirična komedija o sistemu i nama samima. Ova priča opiisuje apsurdne situacije koje se dešavaju prilikom komunikacije sa ustaljenim sistemima državne uprave. Ova predstava nema tačnu vremensku odrednicu, ali u njoj participiraju svi skroz specifičan diskusrs "upravnikovanja" decenijama unazad. "Upravnikovanje je slika naše stvarnost ispričana na duhovit način, "Upravnikovanje" to smo mi sami..." o delu je rekao Dušan.

Reč reditelja: "Lavirinti i katakombe državne administracije iz kojih ne vidimo izlaza i u kojima vrebaju vazda novi i nedokučivi zakoni, propisi, uredbe i naredbe inspirisali su umetnička dela već generacijama. Nismo mi ni prvi, niti (kako u samoj predstavi slutimo) poslednji koji, često i naivno, nevoljmo gonjeni u taj tamni vilajet zalaze i odakle im je povratak neizvestan. Obeshrabreni nemogućnošću da taj svet menjamo ili kroz život izbegnemo, nama, kao umetnicima, dužnost je da ga makar pošteno ismejemo i tako sebe i naše sapatnike u publici ohrabrimo, ali i da se preispitamo koliko smo sebe izgubili tražeći izlaz iz ovog mraka." 

Predpremijera zakazana je za petak, 13. mart u 20:00 časova na sceni "Aleksandar Popović". Premijera je zakazana za 14. mart dok je prva repriza 26. marta.

No comments:

Post a Comment