03 March 2015

Preporučujemo: "Turneja"

Film snimljen 2008. godine po scenariju i u režiji Gorana Markovića na teritorije Republike Srpske u Šamcu, Prijedoru, Derventi i Kozarskoj Dubici. Radnja je vezana za 1993. kada glumci iz Beograda odluče da naprave brzu zaradu tako što organizuju turneju po, već uveliko ratom zahvaćenoj, Bosni i Hercegovini. No, budući da ni sami nisu svesni užasa koji je u toku u tom trenutku, oni će naivno ušetati na bojno polje i na sopstvenoj koži iskusiti sve strahote i užase jednog rata. Scene prikazane u filmu su dosta realno odrađene, budući da je jedini cilj filma da se pokaže užas i bezumlje koje je rat doneo a ne da se pronalazi krivac, što je ustinu prava retkost kada govorimo o filmovima vezanim za ovu temu i ovaj period.


Predstava, pod istim nazivom i od istog autora, napisana je i režirana u Ateljeu 212. Zanimljivo je da je ovaj film nominovan i za oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područija već 2008. godine kada se i pojavio.

Poruka o ratu kao uništitelju čovečnosti i ljudskosti, moć i uticaj određenih ljudi tokom rata, stanje i uticaj kulture u ovakvim situacija, njena moć i nemoć, kao i potpuno neznanje stanovnika Beograda o stanju stvari van njihovog vidokruga su glavne teme ovog dela koje se dalje ispoljavaju kroz gomilu precizno i smerno nanizanih događaja koji imaju za zadatak ne da optuže niti da opravdaju već da navedu na razmišljanje i na shvatanje istine o tome koliko rat nikako ne može doneti pobedu već je rat sam po sebi gubitak po svakog. Svakako vrlo poučno umetničko ostvarenje koje bi svako trebalo da pogleda ma gde da se nalazi, makar i ne znao istoriju niti bio upoznat sa ovim događajima, jer ova poruka ipak nadilazi okvire samo jednog rata.

Uloge u filmu tumače: Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović...

Za "Kulturnu Srbiju": Đorđe Kuzmanović

No comments:

Post a Comment