04 February 2015

Muzički vremeplov: K2

Sestre Kristina i Aleksandra Kovač postale su javnosti poznate uz grupu "K2". Izdale su 5 albuma, 4 studijska, 1 remiks kompilaciju, od kojih su 2 bile na srpskom, 2 na španskom, a 1 i to prvi na engleskom.


Davne 1998. godine uz očevu pomoć, koristeći naziv "Next of kin" snimile album na engleskom jeziku "Way to the top" u Španiji. Album je takođe izdat u Srbiji, ali nije doživeo veliki uspeh.

Kristina i Aleksandra 1991. godine pevaju prateće vokale za Bebi Dol koja je predstsvalja Jugoslaviju na Evroviziji. U septembru te iste godine Aleksandra i Kristina preselile su se u Londom kako bi išle na turneju sa Labi Siffre. Do kraja godine, vratile su se u Beograd, da bi već u leto 1992. otišle u Norvešku da snime promo materijal za kompozitora Swaya, i to pod nazivom You dirty sisters.

1993. godine ponovo odlaze u London gde su nastupale u klubovima kao što su "Mean fiddler", "The orange" i "Tea room des artistes". Nakon što ih je čuo kako pevaju u klubu "Mean fiddler", Errol Brow (bivši pevač "Hot chocolate") je napravio posao sa Aleksandrom i Kristinom, i načinio i predgrupom i pratećim vokalima na svojoj turneji. Za te prilike nazivale su se "The Cornelias".

Sledećih nekoliko godina, Aleksandra i Kristina su radile sa velikim muzičkim imenima kao što su Derek Bramble (kompozitor i producent, radio sa Whitney Houston, Nonom Gaye) i sa kompozitorskim duetom Rod Argent - Peter Van Hooke (komponovali i producirali za Genesis i Taniru Tikaram).

Omot prvog albuma
Njihov prvi album "Ajmo u život" je izdat za Komunu 1996. godine. Bio je veoma popularan i devojke su postale poznate. Izdale su 3 video spota - Ajmo u život, Džangl manija i Milo moje. Sve su pesme bila veliki hitovi i na prvim mestima svih pop top lista.

Samo godinu dana kasnije, 1997., izlazi drugi album, malo manje komercijalan ali podjednako uspešan. Nazvan je "Malo soula". K2 su snimile opet tri spota - Dabadamdam, Sestre i Biću tvoja devojka.

Iste godine sestre postaju urednice muzičkog izdanja "Time out", koji je kompilacija pesama mladih hip hop i pop izvođača Srbije. K2 na albumu izdaju 2 pesme (Srebro i zlato, Da li znaš) ali je urađen i remiks za pesmu Da li znaš. Snimljen je spot za Srebro i zlato koji je bio veoma popularan.

Usled velike poplarnosti u Srbiji, K2 izdaju album na španskom urađen za EMI 1998. Sadržavao je španske verzije srpskih pesama. Npr. Sestre su postale Hermanas, a Ajmo u život - Vamos de fiesta. Album je bio uspešan, a devojke su takođe išle i na turneju širom Španije. Iste godine izlazi kompilacija remiks izdanja pesama, koji je takođe izdat za EMI. Devojke su se vratile u Srbiju, ali stanje više nije bilo bolje, čak se pogoršalo. Popularnost turbo folka, i užasna politika koja je tog perioda zagospodarila Srbijom, ali svakako i zasićenje uticali su da se K2 raspadne. Sestre su otišle na različite strane.

Zahvalnost na informacijama dugujemo Kristinom fan sajtu "KKFAN".

No comments:

Post a Comment