24 February 2015

Gorčilo: jesi li to došao da me vidiš

Vrlo zanimljiv igrani film iz 2015. godine ostvaren u saradnji Srbije i Crne Gore, rađen po prerađenom originalnom tekstu istoimene drame Miodraga Kovačevića, a u režiji Milana Karadžića.


Godina je 1968. i trenutna aktuelna tema je izgradnja puta koji povezuje sever i jug Crne Gore. Da bi procenio kuda će put proći, u malo selo, negde u crnogorskim brdima, dolazi geometar Laza sa svojom suprugom, vrlo poželjnom i lepom balerinom Klarom. Odnos meštana prema geometru i njegovoj ljupkoj ženi, koja je za njih pojma lepote i intrige, biće šira slika ovog dela, predstava stanja i socijalne sredine naroda na ovim prostorima, koja je konstantno aktuelna kao pozadinski motiv. Međutim, druga tema, koja je intimnija i bliža, jeste sukob dveju porodica ovog sela Obada i Cvrkota, zasnovan na političkim različitostima, čija se deca zaljubljuju jedno u drugo bez obzira na nesuglasice između njihovih roditelja. Međutim, problem u njihovoj skrivenoj ljubavi nastaje kada devojka Koviljka Cvrkota (Kristina Stevović) zatrudni sa mladićem Petrašinom Obadom (Emir Ćatović). I naravno, treća tema koja se krije u naslovu dela jeste ona koja je glavna, tajna i skrivena od tuđih pogleda, s razlogom od stida i krivice običnog čoveka zbog izdaje i sebičnosti.

Prikaz realnosti na komičan način će sigurno izazvati intrigu u svakome ko pogleda ovaj film ili predstavu. Jedina zamerka, a nju će razumeti samo oni koji su odgledali predstavu, je izbacivanje velikog broja humorističnih dijaloga i mnologa pri adaptaciji teksta koji su u predstavi nesmetano došli do izražaja.
Zanimljiva kombinacija satire, komedije, tragedije i drame te prstenasta struktura tema unutar dela koje vrlo valjano prikazuje ondašnju stvarnost i socijalno stanje drustva jedne zajednice, ostavljaju jedan neobičan utisak koji zasigurno ne može sasvim razočarati gledaoca čak i ako ne volite domaće filmove.
Film je svoju premijeru imao 9. januara 2015. godine u Crnoj Gori, a 21. januara 2015. godine u Srbiji.

U glavnim ulogama:
Milutin Karadžić (Gorčilo Obad)
Boro Stjepanović (Maksim Obad)
Mladen Nelević (Željko Cvrkota)
Milorad Mandić (Prele Obad)
Andrija Milošević (Prodavac Marinko)
Viktor Savić (Geometar Laza)
Dubravka Drakić (Grozdana Obad)
Anita Mančić (Miluša Cvrkota)
Emir Ćatović (Petrašin Obad)
Kristina Stevović (Koviljka Cvrkota)

 Za "Kulturnu Srbiju": Đorđe Kuzmanović

No comments:

Post a Comment