26 October 2014

Legende sinhronizacije

Crtani filmovi su prava poslastica za decu, ali i odrasle koji i dan danas uživaju u gledanju animiranih junaka. Mada mora se priznati da današnji crtaći nemaju baš puno dodirnih tačaka sa onima na kojima su mnoge generacije odrasle. Mnogi se i danas sećaju „Petla Sofronija“, „Duška Dugouška“, „Nindža kornjača“, „Mornar Popaja“ i pregršt fantastičnih Diznijevih projekata.


Sećanje na ove crtane junake budi i dobra sinhornizacija, koja se sa ovom današnjom uopšte ne može porediti, ne u smislu kvaliteta već po verodostojnosti. Blog „Kulturna Srbija“ vam predstava legendarne glumce koje su našim omiljenim junacima pozajmili glas tokom sinhornizacije.

Nikola Simić
Šefe, koji ti je vrag?“ je jedna od legendarnih replika iz crtanih filmova o „Dušku Dugoušku“, njemu je glas pozajmio naš veliki glumac Nikola Simić. Upravo ovaj crtać se smatra jednim od najuspešnijih u našoj zemlji. Nikola je svoj glas pozajmio u likovima u „Nindža kornjačama“ tako je postao Mikelanđelo ali i negativac Sekač. Ovaj velikan poznat je po serijalu za decu kao što su „Dobro veče, deco“.



Ljubiša Bačić
Ljubiša Bačić – Baja bio je srpski glumac, pesnik i prevodilac. On je svojim glasom „oživeo“ popularnog petla Sofronija, Simu Straha, Elmera Daveža ali i većine likova u „Nindža Kornjačama“. Ljubiša je snimio i nekoliko dečjih singlova, a učestovao je i u lutkarskoj seriji „Laku noć, deco“ gde je svog glas pozajmljivao lutkama magarca, psa i ježa.



Nada Blam
Glas najpoznatije reporterke Ejpril O’nil u serijalima „Nindža Kornjače“ pripada našoj glumici Nadi Blam. Pored Ejpril, Nada je „govorila“ i za lik Irme. Pored ovog ctaća, svoj glas pozajmila i Popajevoj lepšoj polovini – Olivi.





Vlastimir Đuza Stojiljković
Zbog specifičnosti glasa, Vlastimira smo zavoleli kroz likove Patka Dače, Pepe le Tvora ali kao i Rafaela i Leonarda iz "Nindža Kornjača". Kroz emisiju „Dobro veče, dece“ on kao centralni lik pričao je avanture jednog dečaka i uvek na kraju epizode iznosio poučni zaključak.





Milutin Mića Tatić
Ova glumačka legenda, najveću popularnost stekao je kao junak tv serije za decu "Na slovo, na slovo". Najmlađe slušace "Radio Beograda" budio je emisijom "Dobro jutro, deco". Međutim svoj glas je pozajmljivao i brojnim junacima crtanih filmova među kojima su Pera Detlić, Popaj, Veliki Štrumf, Tarzan i Brzi Gonzales.




Dobrila Matić
Svakako u legende crtanih filmova ulazi i „Kalimero“, ovom slatkom pilencetu svoj glas je pozajmila glumica Dobila Matić, koju su zvali caricom dečje mašte. Iako je poznata po rečenici „Nepravda, pa to ti je!“, još se njene pamte replike kao što su: „Ribiću mlađi, ti si samo sitna riba u ovom moru plavom" ili "Slatka, mala izvrnuta torto, dno ti na vrhu stoji".



Vladislava Vaca Đorđević
Svakako jedan od najpopularnijih glasova u današnjim crtanim filmovima jeste glas Sunđer Boba, kojeg je za naše tržište „oživela“ Vladislava Vaca Đorđević. Ova sinhronizacija smatra se jednom od najboljih a mnogi govore da je čak bolja i od originalne verzije. Pored Sunđer Boba, ona u Koralovu pozajmljuje glasove još i Kebi Krabi, veverici Sendi, gospođi Pufni i Biserki. Takođe njen glas se može čuti i u crtanom filmu "Ren i Stimpi".

No comments:

Post a Comment