30 August 2014

STOP gašenju kulturnih ustanova!

Još jedna ustanova od kulurnog značaja – UK „Vuk“ preti da bude ugašena i tako zauvek nestane sa kulturne mape grada Beograda. Kako kažu iz uprave ove ustanove rešenje je doneto zbog duga od 38 miliona dinara. Račun je trenutno u blokadi a zatvaranju „Vuka“ usprotivili su se mnogi.

Ustanova se obraća za pomoć i opštini Zvezdara koji je i osnivač ove ustanove kulture. Da ne žele da prepuste sve u njihove ruke, organizovana je i peticija kojoj bi pokušali da spasu ustanovu. Peticiju kojom bi podržali opstanak „Vuka“ možete potpisati svakog radnog dana od 9 do 16 časova. Do sada svoju podršku su pružili mnogi glumci koji su bar jedanput odigrali nešto u ovom prostoru.

UK „Vuk“ poznatiji kao i Dom Kulture iz ranijih dana postoji skoro oko šest decenija, u njoj su odrasle mnoge generacija koje su pratile kulturne sadržaje koja je ova ustanova nudila, počevši od filma, preko pozorišta, festivala muzičkih, književnih, likovnih, edukativnih, distaktivnih programa pa preko teatra pokreta i drugog.

Zaposleni u ovoj ustanovi se pitaju zašto nakon renoviranja zgrade, u čiju rekonstukciju su uložena materijalna sredstva u milionima evra, i kada su stvoreni tehnicki i svi ostali uslovi za realizaciju brojnih sinkretičkih programa na visokom estetskom nivou, ona više ne može da postoji.


Postavlja se pitanje koliko će država još povući poteza da bi uništila i ovo malo kulture i maleni broj značajnih kultnih mesta u ovoj zemlji? Da li treba skrštenih ruku sedeti i posmatrati kako sve to što je godina sticano nestaje jednom odlukom? Treba li dozvoliti da sledeće generacije ostanu bez nečega edukativnog u čemu se prethodne gerenacije uživale? Svačiji glas se može čuti. Potpišite peticiju, podržite kutluru, nemojte dopustiti da se ona zauvek izgubi! 

No comments:

Post a Comment