19 August 2014

Prva klapa: Vlažnost

U Beogradu je započelo snimanje novog filma pod nazivom "Vlažnost" čiju režiju potpisuje Nikola Ljuca, dok su scenario napisali Nikolja Ljuca i Staša Bajić. Glavne uloge u ovom projektu tumače Miloš Timotijević i Tamara Krcunović.

"Vlažnost" je debitanstski igrani film mladog reditelja koji je do sada pisao i režirao kratkometražne filmove koje su sa velikim uspehom prikazivani kako na domaćim tako i na međunarodnim festivalima gde su osvajali i značajne nagrade.

Razvoj filma "Vlažnost" započet je još u februaru 2011. godine na "Berlinale Script Station" platformi za razvoj scenarija Berlinskog filmskog feistavala i do sada su za njega dobijali izbandredna priznanja i nagrade u Evoripi. Nakon Berlina, kao jedan od 12 iz čitavog sveta, projekat je podržan od strane Hubert Bals fonda za razvoj i uvršćen u Boost! program razvoja scenarija, a zatim sa velikim uspehom predstavljen na marketima festivala u Sarajevu (Cinelink) i Roterdamu (CineMart) gde je osvojio prestižne nagrade za razvoj filmskog scenarija – u Sarajevu Arte International Relations Prize koju dodeljuje francuska televizija ARTE, a u januaru 2012. godine na festivalu u Roterdamu i najznačajniju do sada Eurimages Co-production Development Award, nagradu koju ovo telo Saveta Evrope dodeljuje projektu koji najviše obećava u toj godini. Dobijene nagrade predstavljaju izuzetna priznanja kvaliteta i prava je retkost u čitavoj Evropi, a naročito na našim prostorima, da jedan debitantski projekat dobije tako široku i značajnu podršku i prepoznavanje u fazi razvoja.

Produkciju filma potpisuje "Dart Film" iz Beograda, a ceo projekat će biti ralizovan kao međunarodna ko-produkcija između Srbije, Holandije i Grčke.



U ostalim ulogama se nalaze Borka Tomović, Vanja Jedus, Jelena Stupljanin, Biljana Keskenović, Katarina Marković, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i Dragan Bakem, poznati holandski glumac srpskog porekla, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

Radnja filma "Vlažnost" govori o tome da žena uspešnog građevinskog menađera nestaje nakon uobičajneg jutra u Beogradu. On je uveren da će se ona vratiti i nastavlja svoj život kao i uvek. Ali možda je situacija drugačija neko kako ju je on zamišljao.

No comments:

Post a Comment