30 December 2013

Kulturna preporuka: Iva Štrljić

Glumica Iva Štrljić koju znamo iz serija “Jelena”, “Seljaci”, “Zuvek mlad” kao i Cicku iz serije “Folk”, pokazala je da pored što sjajno glumi odlično i piše. O tome svedoče i njene dve knjige “Nemaš pojma koliko te volim” i “Znam da misliš na mene” koje su postigle veliki uspeh. Ove nedelje upravo Iva daje svoju kulturnu preporuku.

TV SERIJA:
"GRLOM U JAGODE"
Volim ovu seriju zato što odiše starim duhom Beograda i jednim drugačijim vremenom koje je sa sobom nosilo pitomije i blagonaklonije odnose među ljudima. Muzika iz ove serije uvek me odvuče u sećanje na detinjstvo i verovatno je i to jedan od razloga zašto mi prija. Uvek se radujem kada je repriziraju i nikada mi nije zamorno da je pogledam još koji put jer u čoveku pobudi neke lepe, ugodne emocije.

EMISIJA:
"MOJ BEOGRAD"  (STUDIO B)
Predivna emisija o Beogradu i Beograđanima, o svim onim razlozima zbog kojih mi koji smo u njemu rođeni volimo naš grad kao i o onome zašto oni koji dolaze u njega u njemu i ostaju. Svaka ulica, skver, park vezuje sagovornike za neki važan i dragocen događaj u životu, miris peciva u starim pekarama, šetnje Tašmajdanom i Kališom, pogled na Sabornu crkvu i prva zaljubljivanja na Kosančićevom vencu. Ova emisija važna je danas ali isto tako mislim da ce njena važnost s vremenom biti još jača i veća.

FILM:
"USTVARI LJUBAV"
Baš  pre nekoliko dana bio je prikazan na Rts-u. Naravno, Nova godina je a ovaj film nas podseća na to koliko je važno da se borimo za one do kojih nam je stalo. Period božicnih praznika i jeste onaj koji nas vuče ka opraštanju, povezivanju, potrebi da se ušuškamo u nečiji zagrljaj i vratimo one koji nam nedostaju.

PREDSTAVA:
"BIZARNO"  (NARODNO POZORIŠTE SCENA RAŠA PLAOVIĆ)
Jedna savremena predstava, metafora našeg društva koja nas u isto vreme i boli ali ima i svojih duhovitih elemenata. Sjajni glumci, tekst i režija. Jedna od onih predstava posle kojih se ispunjeni vraćate kući, od onih koje vas teraju na razmišljanje o sebi i svetu oko sebe i uče vas da se popravljate.

KNJIGA:
"TRKAČI NA DUGE PRUGE" MAJA TRIFUNOVIĆ
Rado ću predložiti i svoje dve knjige koje su postigle veliki uspeh, prva "Nemaš pojma koliko te volim" za one koji su jednom voleli nekog ali mu to ipak nikada nisu rekli  i druga "Znam da misliš na mene" za sve nas koji imamo onog nekog sa kim odavno nismo ali znamo da misli na nas, a svako ima nekog takvog u životu. Knjiga Maje Trifunović mi se dopala zato što se na jedan dirljiv način bori protiv otuđenosti i slikovito opisuje sva ona emotivna ranjavanja koja nas oblikuju i zatvaraju nam srca
.
PESMA:
"NEDOSTAJEŠ MI" ALEKSANDRA KOVAČ
Najlepša pesma na svetu o nedostajanju. Već posle prvog stiha uz zvuke klavira shvatićete zašto, jer će i vas, u to sam sasvim sigurna, dovući do nekih vaših "nedostajanja".

No comments:

Post a Comment