16 December 2013

Maratonci i dalje trče

Nakon “promene” polova u predstavi “Gospođa ministarka” na red su došli čuveni “Maratonci” Dušana Kovačevića. Premijera predstave održana je pre dva dana u Zvezdara teatru. Za režiju je zadužena Milice Kralj.
Dušan Kovačević je bio oduševljen idejom da se muški likovi zamene ženskim i da je samo zbog te potrebe u predstavu dodao neke nove scene koje do sada nisu viđenje.
Rediteljka Milica Kralj je izjavila da oni nemaju nameru da nadmaše uspeh filma već su želeli nešto poptuno drugo “Ova predstava je potpuno drugačija od filma i mi nemamo nameru da nadmašimo film već smo želeli da prikažemo kako rečenice napisane u muškom rodu mogu da zvuče kada pređu u ženski”.
Glavna postava filma “Maratonci trče počasni krug” bila je Bogdan Diklić, Pavle Vujisić, Danilo Stojković, Mija Aleksić, Milivoje Tomović, dok će nove Topalovićke igrati Neda Arnerić, Ljiljana Dragutinović, Minja Filipović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić i Hristina Popović , dok se u ulozi Bilje Pitona nalazi Tijana Dapčević uz mušku podrsku Mikija Damjanovića i Aleksandra Alača.
Na pitanje da li su žene preuzele vlast zato što su muškarci postali slabi ili zbog toga što su u manjini, rediteljka odgovara: 
”To je posledica urušavanja tradicionalnih odnosa, ali i kataklizme koja je pokosila muškarce: ratova, nasilja, borbe za novac i moć. Pitanje je i da li su žene ostale same svojom krivicom ili se snalaze bez muškaraca silom prilika. Kod nas je Bilja Piton (Tijana Dapčević) zemunski ološ, dok je jedna građanska porodica zbog opstanka u biznisu prinuđena da sarađuje s kriminalkom iz drugog socijalnog i duhovnog miljea. Uostalom, danas bez „koalicije“ s ljudima iz drugačijeg miljea, nema opstanka na vlasti”


- Svakako ovo je predstava koja je izazvala dosta pažnje u poslednje vreme. Svaka čast čitavoj ekipi koja se usudila na ovakav korak. Izvođenja za mesec decembar  su odavno rasprodata. Tako da na vreme nabavite kartu za izvođenja u januaru.  

foto: Vera Sitarica

No comments:

Post a Comment