12 November 2015

RECENZIJA: Tamara Kučan - "Oduvek"

Roman koji se čekao godinama! Finalni deo čuvene ljubavi između Jane Petrov i Stevana Popovića . Budući da knjige Tamare Kučan „gutam“ kao lud, slatko iščekivanje je postalo pravo mučenje. Trebalo je dočekati 13.10. kada je svetlost dana ugledao Tamarino osmo čedo "Oduvek" . Da bi se prisetio nekih detalja, i osvežio ljubavnu priču Jane i Stevana, pročitao sam prva tri dela „Beograđanku“, „Made in Beograd“ i „Zauvek“.

Prvo što sam uočio kada počeo da čitam „Oduvek“ je da je nešto drugačije. Možda me još uvek držao utisak trilogije koju sam upravo bio završio i način na koji je Tamara u to vreme pisala. Vidi se zrelost, odlučnost, ali opet Tamarin stil u kojem sada mnogi uživaju.

Po prvi put sam se uplašio za živote pojedinih likova, znajući Tamarin rad i da kod nje niko nije siguran, mislio sam da ćemo se oprostiti od junaka koji su mi se privukli ka srcu, bilo to da su Jana, Jelena ili čak Stevan. Zabolela me je sudbina jednog lika, život je nepredvidiva kurva, kada pomisliš da imaš sve, sve to može nestati u jednom trenu.

Posebno mi se sviđa Gordanina priča koja je napokon dobila dovoljno mesta. Svi likovi su dobili svoju zadnju reč, svako ima svoj neki kraj, po nekima srećan, po nekima tužan i nepravedan. Svako na svoj način tumači tugu i sreću. Jana je odrasla, zrela je, odlučna, ali opet vuče tragove prošlosti, tragove po imenu Stevan. On je sada postao otac, u braku je. Sreću se kao i uvek do sada okrutnom igrom sudbine. Da li sada nakon nekoliko godina njihova ljubav zaista zaslužuje da dobije happy end?

Postavlja se pitanje: „Postoji li grešna ljubav ili nam je svaki greh zbog ljubavi oprošten?“ – nekada je borba sa vetrenjačama zaista uzaludna. Da li treba po svaku cenu boriti se i uništiti sve ono što si do sada stvorio? Kako prepoznati da je nešto postalo opsesija ili jednostavno navika? Da li je svaka ljubavnica kurva samo ako voli pogrešnog muškarca koji ne zna šta želi u životu?

Naziv romana „Oduvek“ zaista opravdava svako slovo, ljubav ne treba da se traži, možda je upravo tebi ispred nosa, dok ste vi zaslepljeni nekim idealom koji vam samo uništava živote.

Jednostavno. Oduvek i Zauvek Tamara Kučan!

Roman „Oduvek“ možete naručiti preko Tamarinog zvaničnog sajta www.tamarakucan.com 

No comments:

Post a Comment