08 June 2015

"Vrteška strasti" prvi roman dvadesetogodišnje Dragane Vulić

Dragana Vulić (1995) pre nekoliko nedelja, promovisala je svoj prvi roman Vrteška strasti, u Narodnoj biblioteci Filip Višnjić u Bijeljini. Iako ima samo dvadeset godina, Dragana je uspela da promeni nekoliko gradova u kojima je živela, da se ostvari u ulozi majke i da ostavri svoj san – objavi roman.  Vrteška strasti čitaoca uvodi u ljubavni trougao pun intriga, u priču dve žene Ivane i Marine, ali i Stefana, muškarca na čiji šarm nijedna žena nije imuna. Ko će pobediti? Ko će zadržati Stefana pored sebe? Velika ljubav ili strast koja se iznenada rodila? Beograd je grad u kome je smeštena radnja ovog romana, koji nećete moći da ispustite iz ruke. Razgovarali smo sa Draganom.


Kako biste opisali ’’Vrtešku strasti’’ budućim čitaocima?
Roman "Vrteška strasti" je zanimljiv opis ljubavnog trougla u kome se prepliću različita osećanja.  Lak je za čitanje, bez suvišnih opisa, drži pažnju. Živimo u takvom svetu gde se sve dešava brzo, trudim se da izbegnem preterano opisivanje, fokusiram se na sustinu.

Mnogo mladih sanja o tome da objavi knjigu, ali se suočavaju sa teškim uslovima. Šta biste poručili mladima koji pišu?
Mladim piscima pre nego sto bilo sta objave savetujem prvenstveno obilaženje svih izdavačkih kuca. Ne dozvolite da vam traže  abnormalne cifre, tačnije ne padajte na to. Ima dosta izdavačkih kuca koji bi mladima izašle u susret. Zarad bolje sutra, a ne zbog uzimanja novca za bolje danas.

Kada ste počeli da pišete?
Prve tekstove sa dvanaest godina. Prvi  roman sa šešnaest godina, a Vrtešku strasti napisala sam sa osamnaest.  Objavila sam je kasnije; dugo sam trazila povoljne uslove.

Koje knjige su obeležile vaše odrastanje? Koje autore volite?
Volim romane uz koje se opuštam. Volim savrememe priče.Od srpskih pisaca to su Isidora Bjelica, Tamara Kučan i Vesna Dedić. Volim da čitam ono što pišu zene, njihove price, kako one gledaju iz svog ugla neke teme. U srednjoj skoli čitala sam knjige čijih se i ne secam naslova, jednostavno sam čitala sve sto mi dođe pod ruku.

Kako ste se odlučili da počnete da pišeste?
Sa osamnaest godina postajem majka. U periodu rođenja mog deteta,  ja pocinjem da pišem roman. Pisala sam i pre toga. Bilo mi je teško da   se uklopim svoje vršnjake,  njihove teme i ponašanje mi nisu bili bliski. Roman sam napisala u periodu od pet meseci. Dok je beba spavala,ja sam pisala. Bila sam spokojna tada stvarajuci nešto i gledajući nju kako spava.

Sa dvadeset godina godina ostvarili ste se u ulozi majke i ulozi pisca. Koliko je okolina imala razumevanja za vas kao mladog autora i mladu majku?
Ljudi kada čuju "Majka sam" počinju sa pitanjima zašto tako rano i kako.  Neki govore: "Nema veze, mlada si još". Kada kažem da sam objavila knjigu,  ponovo kreću osude jer sam mlada. Tužan je ovaj svet i okolina, ostvarila sam svoj san. Objavila sam roman i podižem ćerku,  mada se ja se više ponosim ovim drugim. U današnjem vremenu ako si takva, ti si zena sa greškom. Žalosno.

Roman "Vrteška strasti" možete naručiti na slanjem vaših podataka na mejl vrteskastrasti1@gmail.com  ili  slanjem poruke na oficijalnoj Facebook stranici romana (Vrteška strasti – Dragana Vulić)

No comments:

Post a Comment