27 July 2017

PREDSTAVLJAMO: Biljana Mrmoš

Kratki film "Možda" koji je baziran na pesmi Tatjane Pupovac, podsetio me na jednu dragu osobu koja ujedno tumači i glavnu ulogu u ovom ostvarenju ali i potpisuje režiju zajedno sa Danielom Toaderom - u pitanju je divna Biljana Mrmoš

Foto: Daniel Toader

Ovu devojku sa prelepim krupnim plavim očima, imao sam priliku da upoznam na jednom humanitnarnom koncertu koji je vodila u Bačkom Brestovcu. Svojim šarmom i vedrim duhom ostavila je veliki utisak na kompletnu publiku, potpisujem da niko nije ostao ravnodušan. Upravo ovaj da kažem "povratnički" tekst na "Kulturnoj Srbiji" posvećujem njoj. 

Poreklom iz Vinkovaca, Biljana je rođena 02. juna 1985. godine. Studirala je glumu na "Slobomir P. univerzitetu" u Bijeljini, gde sada radi kao asistent na odseku glume. Takođe što je pohvalno, a što se u današnje vreme retko ko može pohvaliti  završila je još jedan fakultet i to srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Možda je niste gledali u komercijalnim predstavama, niti u serijama koje zaboravite nakon što odgledate epizodu, ali njen rad, posebno sa mladim ljudima, na koji je ona veoma ponosna, je i te kako primećen. U to ime govori i sledeći citat koji je izvučen iz njenog govora: "Iz moje škole su izašli mnogi kojima sam dala pelcer svog glumačkog znanja, jer nije znanje, znanje znati, već je znanje, znanje dati!"

Kažu da nije psovanja srpski film bi bio ujedno i nemi film. Nekada naši umetnici preteraju, pa svaka druga reč bude psovka (sa više filmova to mogu da potvrdim), ali ima i izuzetaka, hvala Bogu. Na prisutnost psovanja u našoj kinematografiji Biljana poručuje sledeće: "Imamo klasična dela gde nema mesta psovkama, ali imamo i dela koja moraju da imaju u sebi psovke zbog prikazivanje stvarne slike, urbanog života, geta, prikazivanje emocija, konkretno, bez ustezanja. Ja sam za to da se psovka koristi umereno, da joj se pronađe pravo mesto, naravno treba se voditi računa i o tome kome je psovka upućena, ko sluša, čita ili gleda određenu vrstu umetnosti."

Pored mnogobrojnih talenata koje ova izvanredna devojka poseduje, ističe se crtanje. Nekako da kažem "kruna" svega toga su ilustracije zbirke pesama za decu Tatjane Pupovac "Bubamarin svet", koja je izdata prošle godine. Kada smo već kod knjiga, pored ilustrovanja, bavila se i lektorisanjem i recenzijom.  Ono što me raduje je činjenica da Biljana ovih dana radi (ako nije i završila) ilustracije za sledeću Tatjaninu knjigu.

Svakako je vredna vaše pažnje, kao čist primer ostavljam vam video kratkog filma "Možda", (VIDEO) zahvaljujući kome je ovaj tekst i nastao. 

No comments:

Post a Comment