17 November 2015

Novosti na GlamRock lifestyle blogu

Svako ko je makar svratio na GlamRock lifestyle blog upoznat je sa načinom rada mladog Igora Jagića koji stoji iza pomenutog bloga. Raznolikost tema, opuštajući način pisanja, zanimljive fotografije su samo deo onoga što čini ovaj blog posebnim.



Kao i svako u jednom trenutku na blogu je zavladalo zatišje (to se dogodilo i kod nas na "Kulturnoj Srbiji", više od dva puta, ali svaki put se vraćamo sve bolji), tako je i slučaj sa GlamRock blogom. Možemo slobodno da kažemo bilo je to zatišje pred buru, sudeći po nekim naznakama, tek nam predstoji mnogo od Igora i njegovog bloga.

Prva na redu da kažemo novina je to što će se od sada za blog raditi i video snimci koji će na slikoviti način prikazati ono što se želi reći. Takvi video snimci iliti vlogovi kod nas još nisu toliko cenjeni, ali pravo je vreme da se to promeni.

Prvi video snimak za GlamRock lifestyle je "5 stvari koje mrzim kod sebe!" u kojem na jedan poptuno spontano simpatični način Igor objašnjava prvo zapravo zbog čega se odlučio na ovaj vid komunikacije preko svog bloga a zatim naveo 5 stvari koje mrzi kod sebe. Video pogledajte OVDE

"Kulturna Srbija" uvek podržava rad i delo mladih ljudi koji žele nešto kvalitetno da rade. Zbog toga sva naša podrška ide Igoru i jedva čekamo novi video!

12 November 2015

RECENZIJA: Tamara Kučan - "Oduvek"

Roman koji se čekao godinama! Finalni deo čuvene ljubavi između Jane Petrov i Stevana Popovića . Budući da knjige Tamare Kučan „gutam“ kao lud, slatko iščekivanje je postalo pravo mučenje. Trebalo je dočekati 13.10. kada je svetlost dana ugledao Tamarino osmo čedo "Oduvek" . Da bi se prisetio nekih detalja, i osvežio ljubavnu priču Jane i Stevana, pročitao sam prva tri dela „Beograđanku“, „Made in Beograd“ i „Zauvek“.

Prvo što sam uočio kada počeo da čitam „Oduvek“ je da je nešto drugačije. Možda me još uvek držao utisak trilogije koju sam upravo bio završio i način na koji je Tamara u to vreme pisala. Vidi se zrelost, odlučnost, ali opet Tamarin stil u kojem sada mnogi uživaju.

Po prvi put sam se uplašio za živote pojedinih likova, znajući Tamarin rad i da kod nje niko nije siguran, mislio sam da ćemo se oprostiti od junaka koji su mi se privukli ka srcu, bilo to da su Jana, Jelena ili čak Stevan. Zabolela me je sudbina jednog lika, život je nepredvidiva kurva, kada pomisliš da imaš sve, sve to može nestati u jednom trenu.

Posebno mi se sviđa Gordanina priča koja je napokon dobila dovoljno mesta. Svi likovi su dobili svoju zadnju reč, svako ima svoj neki kraj, po nekima srećan, po nekima tužan i nepravedan. Svako na svoj način tumači tugu i sreću. Jana je odrasla, zrela je, odlučna, ali opet vuče tragove prošlosti, tragove po imenu Stevan. On je sada postao otac, u braku je. Sreću se kao i uvek do sada okrutnom igrom sudbine. Da li sada nakon nekoliko godina njihova ljubav zaista zaslužuje da dobije happy end?

Postavlja se pitanje: „Postoji li grešna ljubav ili nam je svaki greh zbog ljubavi oprošten?“ – nekada je borba sa vetrenjačama zaista uzaludna. Da li treba po svaku cenu boriti se i uništiti sve ono što si do sada stvorio? Kako prepoznati da je nešto postalo opsesija ili jednostavno navika? Da li je svaka ljubavnica kurva samo ako voli pogrešnog muškarca koji ne zna šta želi u životu?

Naziv romana „Oduvek“ zaista opravdava svako slovo, ljubav ne treba da se traži, možda je upravo tebi ispred nosa, dok ste vi zaslepljeni nekim idealom koji vam samo uništava živote.

Jednostavno. Oduvek i Zauvek Tamara Kučan!

Roman „Oduvek“ možete naručiti preko Tamarinog zvaničnog sajta www.tamarakucan.com 

11 November 2015

NA LICU MESTA: Promocija romana "Rekvijem za Adama"

Sinoć u prepunoj sali ("Magacin U Kraljevića Marka 4.") održana je nesvakidašnja promocija romana "Rekvijem za Adama" mladog autora Aleksandra Đuričića Eša. Dobra atmosfera ponela je posetioce ove promocije koji imaju samo reči hvale za Ešov drugi po redu roman.

U sklopu promocije odlomke romana su čitali glumci Pavle Knežević, Zoran Pajić i Slobodan Stepić. Takođe održana je i projekcija kratkog filma u režiji Tijane Bajić, u ostvarenju igraju Stevan Spasenović, Mirjana JOvanović, Tijana Višković i drugi.

Numere iz romana izdvodila je Mirjana Jovanović, dok je sva pažnja pored mlađanog autora bila usmerena i na Tamaru Kučan (spisateljica i izdavač), Tijanu Bajić (rediteljku) i Vesnu Radić (spisateljica i pijanista) koji su govorili o romanu.

Nakon završetka promocije Aleksandar je stpljivo potpisivao primerke svog romana.