30 April 2015

Intervju: Danijel Nikolić Deniyel

Simpatični i talentovani mladi pevač i maneken Danijel Nikolić Deniyel posle malo duže pauze spreman je da se vrati na muzičku scenu u punom sjaju. U potpuno iskrenom i zanimljivom razgovoru za naš blog otkrio je kako je sa manekenstva prešao na pevanje, kako je došao do svog prvog velikog hita "Mešaj mala" ali i o novim stvarima koje priprema u skorije vreme.

U kom trenutku u svom životu si odlučio da kreneš da se baviš muzikom?
- Hm, još od malih nogu sam hteo da se bavim javnim poslom. Bilo mi je važno da samo budem na sceni. Sećam se da sam kao mali pre nego što sam krenuo u školu, imao nasutpe, što pevačke, što glumačke za moje roditelje. Gledao sam popularne pevače, pa sam ih imitirao. Imao sam "City club" (muzičku emisiju) u mojoj sobi i u mojoj produkciji (smeh).

Išao si u "UMS" školu za talente, koliko ti je to pomoglo da razviješ svoj talenat?
- Puno. Bilo je pitanje vremene kada ću upisati školu za talente. Radio sam razne revije, profesionalne slike i predstave. Naučio sam kako da se ponašam pred kamerama, i razne veštine koje su potrebne ako neko želi u budućnosti da se bavi javnim poslom.

Tvoj prvi izbor je manekenstvo, koliko je to inspirativno zanimanje, kako se osećaš u tom svetu?
- Raditi kao maneken je bilo sjajno, upoznao sam razne ljude iz sveta mode, šminkere, frizere i dizajnere. Iako je to dobar posao, ja nisam toliko miran da bih se samo slikao i šetao pistom. Ja sam buntovnik i više volim energičnije stvari. 


Veću pažnju skrenuo si na sebe pesmom "Mešaj mala" koja je za kratko vreme postala klubski hit? Kako je došlo do saradnje sa tvojim sadašnjim producentom Ivanom Rakićem?
- Vrata studia "Krik" su mi otvorili Ivan (moj sadašnji producent) i Igor, član grupe "In Vivo". Ja sam tamo došao sa drugaricom onako tužan, jer sam imao loša iskustva na estradi i trebali su mi pravi ljudi koji bi mi pomogli da usavršim svoj talenat i da napravimo nešto dobro. Išao sam na časove pevanja i napredovao dosta. Nakon toga sam ušao u studio i snimio pesmu "Mešaj mala" na koju sam jako ponosan. Produkcija je na zavidnom nivou i srećan sam što je do saradnje i došlo, i to u pravo vreme.

Posle malo duže pauze, vraćaš se muzici, šta nam malo više možeš reći o pesmi koju spremaš, da li će ona biti i dalje u tvom fazonu ili neka mirnija varijanta?
- Naparavio sam pauzu ne mojom voljom. Razne stvari su se desile mojoj porodici. Neki članovi su bili bolesni i to mi je da kažem spustlo krila, ali sada kada je sve ok, vraćam se spreman. Pesma će biti mirnija, milim da će biti duet. Ne bih previše da otkrivam jer će to biti iznenađenje za sve one koji su mislili da sam odustao, i iznenađenje jer je u pitanju drugačiji žanr.

Na našoj muzičkoj sceni postoji veliki broj pevača, po tvom mišljenju po čemu se ti izdvajaš od ostale mase?
- Nisam tip pevača koji že kupiti muziku, tekst i izaći sa tom pesmom i stajati kao mrtva baba na sceni. Ja imam plesnu grupu i tim koji se trudi da ono što ja radim i što želim da to više izgleda kao da je iz Amerike. Svaki moj nastup, pa čak i u diskoteci izgleda kao nečiji  solistički koncert. Previše pažnje posvećujem odabiru muzike, koreografije, stajlinga i tekstova. Danas se muzika i gleda, i mislim da mnogi treba da ulažu u svoju prezentaciju.

Pored nove pesme, šta još možemo da očekujem od tebe u skoroj budućnosti?
- Možda neće biti samo jedna pesma. Trenutno radim na jednoj, ali ako bude sve kako treba snimiću dve, naravno tu je i ekranizacija. Mislim da ću ovo leto provesti radno, radom na novim projektima.

Eva Ras posvetila emisiju Timotiju Bajfordu

I ovo petka Dejan Jelača spremio je pravu poslasticu u svojoj emisiji "30 minuta" - gošća je glumica, slikarka i književnica Eva Ras.

Ostvarila je veliko broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

Dobitnica je mnogih filmskih nagrada u zemlji i inostranstvu. Takođe dobitnica je nekoliko književnih nagrada.

Emisija je posvećena njenom prijatelju i čoveku koji je preveo njene romane sa srpskog na engleski Timotiju Bajfordu.

Pričala je o njihovoj saradnji i da je on definitivno bio jedan od najboljih prevodilaca. Znao je da prilagodi srpski jezik engleskom i da na pravi način dočara njena dela.

Osvrnula se i na njenu bogatu glumačku karijeru i najabila svoj novi kratkometražni film "9 dana" u kojem glumi ulogu babe.

Za "30 minuta" izjavila je da u zemlji gde ništa nije na svom mest, tako je i u njenoj profesiji i umetnosti sve iščašeno.

Emisija se premijerno prikazuje u petak, 1 maj u 20:30 na ART kanalu.

26 April 2015

"Svoj na svome" sa Tamarom Dragičević

Ove nedelje, u novoj četrnaestoj po redu emisiji "Svoj na svome sa Nenandom Milenkovićem" je mlada i talentovana glumica Tamara Dragičević.



Atraktivna zvezda u uposnu pričala je o svojoj klasi koja trenutno hara našom kinematografijom, o tome kako joj popularnost nikada neće biti značajna kao pozorište, ali i to da li bi pristala da se obnaži u nekom filmskom ostvaranju ako bi se to od nje zahtevalo.

Ostim toga, Tamara govori i o svom dečku Petru Benčini z akoga kaže da nije u njenoj senci, ali da se ispred svoje zgrade u Novobeogradskom bloku 37, prisetila svog detinjstva i pet nerazdvojnih drugarica i jednog Petra iz srednje škole.

Emisija se premijerno emituje u nedelju, 26. aprila u 22 časa. Reprize su u sredu, 29. aprila u 18.30 i subotu, 1. maja u 21.30, na TV Naša.

24 April 2015

Marija Mihajlović nezadovoljna ovogodišnjom presmom za Eurosong

Večeras, (petak 24.04) u 20:30 na ART televiziji emituje se novo izdađe emisije "30 minuta" autora i voditelja Dejana Jelače

Ovog petka, gošća je jazz, pop i rock pevačica, vokalni trener i specijalizovani studijski muzičar  Marija Mihajlović. Jedna je od najboljih i najlepših vokala u zemlji.

Najavila je da polako priprema svoj novi album i otkrila da je celu priču pokrenuo njen prijatelj Rambo Amadeus. Njena pesma "Halo" je jedina koja je ostala upamćena i koja se i danas sluša sa takmičenja za srpskog predstavnika za Eurosong. Pesma joj se dopala na prvo slušanje i znala je da će doživeti veliki uspeh.

Priznala je da uživa radeći kao vokalni trener i da u našoj zemlji ima fantastičnih vokala samo za takve ljude nema prostora u našim medijima.

Za "30 minuta" po prvi put priča šta se tačno izdešavalo u rialiti šou "Tvoje lice zvuči poznato" i zašto je nije bilo u finalnoj emisiji. Bila je stalni član žirija i vokalni trener i rekla je da ponosna na ovaj program i da je uživala.

Iskazala je nezadovoljstvo kvalitetom pesme koja nas predstavlja na eurosongu i dodala da je Bojana Stamenov jedna od najboljih vokala i da joj želi da osvoji prvo mesto.


Čelične ratnice – gostujuća predstava u Madlenianumu

Čelične ratnice - žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu na repertoaru Madlenianuma nalazi se u utorak, 28. april!

"Čelične ratnice" je priča o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu, u toku Prvog svetskog rata (1914-1918). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica. Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ratovi koji su mu prethodili: Prvi i Drugi Balkanski rat (1912-13), Nevesinjska puška 1875, ustanak protiv Osmanlija, ali i ratovi koji su sledili: Drugi svetski rat (1941-45), kao i zadnji sukob na Balkanu (1990 – 99).

Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost; služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako pre sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zaceljuju rane i vaskrsavaju stradanja.

Monodrama je pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica kao što su Milunka Savić, Nadežda Petrović, Flora Sandes, Mileva Marić Ajnštajn.

Tekst i režija: Jelena Mila
Igra: Jelena Mila
Kostim: Vesna Teodosić, Contrast Studios i Justin Theatre Production
Muzika: Ivan Alexandar
Produkcija: M.A.M.M.A. production
Predstava je nastala u saradnji sa:
Gradom Stokholm, ABF Stokholm, Ministarstvom kulture Republike Srbije i lokalnim partnerima.

17 April 2015

Vesna Dedić poslednje pare daje na knjige!

Gošća emisije "30 minuta" ovog petka je autorka i voditeljka kultne emisije "Balkanskom ulicom" Vesna Dedić. Poslednjih godina jedna od najuspešnijih spisateljica čije knjige su jedne od najprodavanijih kako kod nas tako i u inostranstvu.

Najavila je izlazak njenog novog romana za čiji naslov se još nije odlučila. Nedavno je održala veoma uspešne promocije u Švajcarskoj. Rasplakala se kada je saznala da su neke čitateljke putovale i po trista kilometara da bi je videle i razgovarale sa njom.

Za novi roman priprema i promociju za koju kaže da sigurno neće biti klasična nego za pamćenje. Nije ni sanjala da će njeni romani doživeti veliki uspeh.
Priznala je da je kao studentkinja ukrala knjigu jer nije bila u mogućnosti da je kupi i da to delo i dan danas čuva. Rekla je da je i poslednje pare trošila na knjige ne razmisljajući kako će preživeti sledeći mesec.

Za emisiju "30 minuta" otkrila je kako će njena emisija  "Balkanskom ulicom" izgledati u budućnosti i šta njena publika može da očekuje.

Art kanal, petak, 17.april u 20:30h.

15 April 2015

Predstavljamo: Spider band

Sve popularniji "Spider band" osnovan je u avgustu 2014. godine, do sada uspeli su da održe veliki broj svirki, a slobodnih datuma za nastupe sve je manje, kako članovi benda kažu, oni su postavili neke nove standarde jer je bend sastavljen od muzičara različitih godina ali sličnih ciljeva: "Spider Band je osnovan da bi publika u ovom podneblju dobila ono što zaslužuje, a to smo mi, mladi muzičari koji svoje umeće i ljubav prema muzici na najbolji način prenosimo na sve koji nas slušaju na nastupima. Samim tim postavljamo standarde jer je ovo prvi bend sačinjen od muzičara različitih godina a sa toliko sličnim ciljem i pravcem".


U sastavu benda nalaze se četiri momka: Slobodan Bajčev (klavijaturista), Veliša Basarić (gitarista i vokal), Saša Beljanski (vokal) i Nemanja Mandić (bubnjar i vokal), kažu da svako od njih voli drugačiji žanr muzike ali da se lako dogovore oko repertoara koji je raznovrstan i pogodan za sve: "U bendu smo nas četvorica. Sva četvorica smo prošli mnogo toga i iza sebe svako od nas ima bogato iskustvo koje zajedničkim snagama ukrstamo i time jačamo timski rad. Jedna zanimljivost je što smo sva cetvorica muzičari koji vole različite žanrove, ali pošto je timski rad veoma dobar kao i radna atmosfera među nama, iz svakog tog žanra biramo najbolje pesme, pesme koje će publika najbolje da prihvati. Zato je naš repertoar toliko raznovrstan. Preferiramo klubske svirke i biramo pesme koje se sviđaju uglavnom mladima, ali vas uveravamo da ni oni malo stariji neće požaliti ako nas angažuju, jer i za njih imamo pripremljen repertoar".

Pored stalnih nastupa, bend predano radi i na autorskim pesmama, a jedna od njih kako kažu ako bud sve išlo na vreme ugledaće svetlost dana na leto. "Iskreno ću vam reći, imamo nekoliko pesama na čekanju, spremne su za snimanje i obradu. Za sad se bavimo nastupima koji su pred nama i jednostavno nemamo vremena za autorske pesme. Ali obećavamo i vama i onima koji nas verno prate na našim nastupima da ćemo uskoro izbaciti jednu od tih pesama i nadamo se da će se svideti svima. Verujem da će to biti već na leto. Slušaćemo je i pevati zajedno".


Poštovaoci rada "Spider banda" mogu uživati u njihovoj muzici u mestima kao što su Sombor, Subotica, Novi Sad ali i njihova okolina, takođe dolaze po pozivu, o svemu tome možete saznati preko njihove facebook stranice: "Publika može da nas čuje u Somboru i svim okolnim mestima, kao i u Subotici, Novom Sadu i mestima oko njih. Nemamo određeno gde ćemo da sviramo, idemo tamo gde nas ljudi traže, po pozivu, i naravno za sve naše nastupe mogu da se informišu na fejsbuk profilu benda koji vodi nas menadžer, kao i na broj telefona 061/231-68-95 a možete i putem e-mail : spiderbandsombor@gmail.com"

Bend najavljuje u učešće na jednom ozbiljnom festivalu, a to je "Glas Anđela - Tijana Jurić" koji je posvećen tragično nastradaloj Tijani Jurić: "I dalje planiramo da ispunjavamo obaveze i da nastupamo na dogovorenim mestima, i kao što sam vec rekao, da radimo na autorskoj pesmi. Slobodni termini se popunjavaju očekivanom brzinom, što me raduje i mogu da kažem da ćemo se potruditi da na svakom od tih nastupa damo svoj maksimum. Očekuje nas i jedan ozbiljan festival na kojem nastupamo 27. i 28. juna , a to je Vidovdanski festival "Glas Andjela - Tijana Jurić"  koji se organizuje u Svetozar Miletiću gde je nađena tragično nastradala devojčica u čiju čast se ovaj festival i pravi. Na tom festivalu će biti mnoge poznate ličnosti, a samim tim što je glavni gost Jelena Tomaševic možemo da zaključimo da se radi o ozbiljnom festivalu".


Na kraju momci iz benda su se zahvalili blogu "Kulturna Srbija" na ukazanoj prilici, kao i mnogim ljudima koji cene naš rad i daju im ogromnu podršku.

14 April 2015

Reč, dve: Dušan Janković

Mladi i talentovani Dušan Janković pažnju na sebe privukao je kada je napisao pedstavu "Pukla bruka" u režiji Milice Kralj a u kojoj igraju Milorad Damjanović i Tijana Dapčević. Pre nekoliko nedelja premijeru je doživela i njegove druga predstava "Upravnikovanje" koja govori o ustaljenom sistemu naše državne uprave. Za naš blog Dušan govori o iskustvu koje je stekao radom na ovim predstavama, o budući planovima, ali i onom komadina na kojima trenutno radi.

Tema predstave "Upravnikovanje" je takva da se svako u njoj može prepoznati. Odakle ideja da se upravo radi predstava o ustaljenom sistemu državne uprave?
- Smatram da je to vanvremenska tema. Ja sigurno nisam ni prvi, ni poslednji pisac koji će imati sličnu temu. Predstava “Upravnikovanje” nema tačnu vremensku odrednicu i mislim da bi bila aktuelna i da je neki reditelj postavio i pre deset, dvadeset ili trideset godina.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike na predstavu? Koliko ste i sami učestvovali u njenom stvaranju, u odabiru glumaca ili nekih drugih detalja koji nisu vezani za pisanje?
- Reakcije su zaista više nego dobre. Ja obično gledam svako izvođe iz poslednjeg reda i osluškujem publiku. Smatram da je to dobar način da ocenite kako publika doživljava predstavu. Ja volim da budem deo procesa i uvek se trudim da kreativno učestvujem u radu sa rediteljem i glumcima.

Predstava "Pukla bruka" se i dalje izvodi, pokupila je dosta pohvala. Kako sada gledate na tu predstavu? Koliko je ona uticala na vas?
- Ja sam veoma radostan što je to tako.“Pukla bruka” je moj prvi tekst koji se izvodi i uvek će kod mene imati posebno mesto. Rad na toj predstavi je dragoceno iskustvo i definitivno proces u kome sam ja naučio mnogo toga. Uspeh predstave me je podstakao da nastavim da pišem i ja sam veoma zahvalan svim ljudima koji su bili autorski tim ove predstave.

U "Pukla bruka" oprobali ste se i kao glumac? Da li i dalje imate želju da ponovo stanete na daske koje život znače?
- Pa ja zapravo igram inspektora Zeca koji se pojavljuje u pauzama. Ne govorim tekst, ali moram reći da je to jedno simpatično iskustvo. Mislim da ću za sada ostati veran pisanju.

Sa ekipom predstave "Upravnikovanje"
Kakvi su vam dalji planovi što se tiče pisanja? Da li ima nekih novih ideja za predstave? Kako gledate na trenutno stanje u pozorištu i kulturi uopšte?
- Planova ima mnogo, a da li će svi biti realizovani, videćemo. Završio sam jednu dečju predstavu, a počinjem da radim na zanimljivoj komediji koja se bavi pitanjem iseljavanja mladih ljudi iz našeg regiona. Verujem da će biti zanimljivo.  Ja se iskreno nadam da će kultura dobiti mesto koje zaslužuje u našem društvu. Voleo bih da vidim više publike u našim pozorištima i svakako više festivala koji će se baviti komedijom.

10 April 2015

Vaskršnje izdanje emisije "Svoj na svome sa Nenadom Milenkovićem"

Gošća 13-tog izdanja emisije "Svoj na svome sa Nenadom Milenkovićem" je glumica Nataša Ninković. Poznata dramska umetnica, odvela je ekipu emisije na tri mesta koja su joj veoma značajna - Adu ciganliju - na kojoj provodi sve više vremena, Trg Reprublike - tradicionalno stajalište svih kojih dođu u Beograd i Narodno pozorište - njenu matičnu kuću.


Na Adi Ciganliji, Nataša je otkrila koji su to njeni jutarnji rituali, kakva je vožač, ali i to da joj je davanje intervjua postalo naporno i kako je plakala zbog naslova u novinama.

Tokom razgovora na Trgu republike ispričala je kako je živela po dolasku iz Hercegovine u Beograd, zašto stalno ističe svoje poreklo, kako se muči sa dijetama i da li bi pristala na estetsku hirurgiju.

Prema Narodonom pozorištu, kaže, ima ambivalentan odnos i veoma je rezignirana stanjem u Nacionalnom teatru, a tokom razgovora otkrila je i zašto više neće da odbija uloge.

Premijerno prikazivanje emisije "Svoj na svome sa Nenadom Milenkovićem" je nedeljom od 22 časa, a reprize su sredom u 18.30 i subotom od 21.30 časova na TV Naša.

08 April 2015

Emisija "30 minuta" - gošća Ivana Mihić

Ivana Mihić: "Dok pišem roman u glavi već imam ceo film"

 I ovog petka Dejan Jelača se potrudio da u svoju autorsku emisiju "30 minuta" pozove pravu i zanimljivu gošću. Ovonedeljna gošća je poznata glumica, producentkinja i autorka čarobnog spisateljskog stila Ivana Mihić.

Autorka je romana "Moj jedini život" i "Led", a nedavno je u prodaji i njen novi nesvakidašnji roman "Headhunters".

Roman prati tokove krupnog kapitala i šokantna otkrića o klijenteli hedhunters-a i tranzicionim profiterima. U emisji je objavila da ova knjiga govori o povezanosti biznisa, politike i glamura.

Za gledaoce "30 minuta" otkrila je da će u voj priči čitaoci tragati za odgovorom na pitanje mogu li dostojanstvo i iskrena ljubav ipak biti jači od ambicije za bogastvom i moći.

Ispričala je kako izgleda proces stvaranja jednog romana i dok piše već iam pred očima ceo film. Postoji mogućnost da se neki od njenih knjiga i ekranizuju. Čast da prvi pročitaju njen roman bili su njeni roditelji i kako kaže veoma joj je važno njihovo mišljenje.

Emisija "30 minuta" na programu je u petak, 10. aprila u 20:30 na ART televiziji.

07 April 2015

"Daje se na znanje" - Maid i Pipi

Organizacija "Daje se na znanje" (klik na ime za više informacija) i dalje nastavlja sa svojim radionicama. Kao što su i obećali radionice sa novim instruktorima održaće se samo na drugoj lokaciji.


U subotu 11.04 u Sali studentskog doma Karaburma (Mije Kovačevića 7b, Beograd) radionicu će održati Maid Zahirović i Mladen Piperin.

Cena za obe radionice ostaje ista - simboličnih 200 dinara.

Vremenska satnica izgleda ovako:
13:00 - 15:00 (Maid - Jazz Funk)
15:30 - 17:30 (Pipi - Hip-hop)


Maid (Gagarod) Zahirović se bavi plesom, kako se kaže, od samog svog postojanja. Dolazi iz Bosne i član je ekipe “Fresh Generation” iz Sarajeva, a rodom je iz Tuzle. Sa svojih 14 godina ulazi u vode koreografa i nailazi na mnogo stilova u Hip-Hop plesu koji su mu omogućili da ih proučava kroz svoje koreografije te razna takmičenja na kojima je učestvovao (battle). S početkom 2012. godine pronalazi se u stilu “Jazz Funk” koji je usavršavao uz pomoć njegovog glavnog mentora Siniše Vidović-a (CRO) , a pored njega pomogle su mu konsultacije sa Dejanom Tubićem (USA). Inspiracija mu je Yanis Marshall i mnogi drugi Jazz Funk koreografi. Kao svestran igrač on želi da kroz svoj stil u Jazz Funk-u doprinese radost i slobodu govora tela kod drugih igrača širom sveta pa i u Srbiji, Beograd, gde se trenutno nalazi. Kaže da će mu biti velika čast da drži radionicu ljudima u Beogradu jer za njega su svi tako puni pozitivne energije i druželjubivi te želi da svima prenese svoje znanje, koliko-toliko, te da u bliskoj budućnosti i sarađuje s svim igracima u Beogradu jer je impresioniran svima.


Mladen (Pipi) Piperin osnovni plesovi su mu hip-hop, house, jazz balet. Takođe se bavio borilačkim veštinama pre plesa i imao dosta uspeha u tome. Plesom počinje da se bavi od 2005. godine. Samostalni koreograf postaje od 2011. godine. Neke od plesnih škola u kojima je prikupljao svoje znanje su: Zilenijum, Bic, Wizard Entertainment. Učestvovao je u mnogobrojnim manifestacijama, emisijama kao što su: "Fantastic show", koncerti mediskih ličnosti i nastupi zvezda poput, Brene, Ane Kokić, Indire Radić, Milice Pavlović, Aleksandre Bursać, Mie Borisavljević, Selme Bajrami, Dragane Mirković, itd. 2011 godine osvaja prvo mesto sa svojom ekipom na evropskom open takmičenju iz hip-hop-a. Učestvovao je na brojnim takmičenjima i radionicama na područiju Srbije i šire i imao je dosta uspeha na istim. Kruna njegove karijere jeste otvaranje njegove plesne škole pod imenom “Freedom” gde ima mogućnost da prenosi svo znanje koje su ljudi godinama prenosili na njega. Kaže da je veoma uzbuđen zbog predstojeće radionice i kaže da će dati sve od sebe da prenese svo svoje znanje na vas.


04 April 2015

Dokumentarni film o tradiciji i folkoru

Kulturno umetnično društvo „Nikola Tesla“ iz Bačkog Brestovca, u proteklih mesec dana vredno je radilo na snimanju dokumentarnog filma o tradiciji i folkloru koji nosi naziv „Sačuvajmo tradiciju“.

Film govori o radu KUD-a, njihovim pripremama za nastupe i smotre, u filmu su učestvovali svi članovi društva. Ovim filmom pokušaće da prikažu koliko je važno da mlađe generacije ne zaborave svoje korene, da neguju tradiciju, da se ono što su njihovi predci radili nikada ne zaboravi.

Kadrovi dokumentarca
Autor filma Marko Lončar, otkriva da je zadovoljan postignutim rezultatom i da se nada da će ljudi bar upola uživati u filmu koliko je cela ekipa uživala radeći na ovom projektu: „Malo smo odstupili od klasične forme dokumentarnog filma. Sa izabranim članovima društva odlučili smo da snimimo nekoliko skečeva, koji pokazuju kako današnji mladi ljudi reaguju na folklor i sve što je vezano za tradiciju. Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatima i snimljenim materijalom. Iskreno se nadam da će ljudi na premijeri uživati u filmu, bar upola koliko smo mi uživali radeći na ovom projektu“.

U skečevima učestvovali su: Aleksandra Rakić, Goran Dejanović, Kristina Milovanović, Teodora Zatezalo, Tamara Andrašić Štampfer, Milana Pavkov i Katarina Pavković.

Kristina o celom projektu kaže: „Na snimanju ovog filma mi je bilo veoma lepo. Ovo je nešto novo za mene, novo iskustvo. Zato sam i pristala da budem deo ovog projekta. Bilo je veoma zanimljivih trenutaka i pomalo smešnih. Nadam se da će se naš trud isplatiti i da će se svideti ljudima koji budu pogledali film. Zadovoljna sam kako smo ovo odradili  i nadam se da će biti još prilika za ovakvo nešto.

Sličnog je mišljenja i Goran koji je siguran da će po ugledu na njihov film i drugi raditi slične projekte: „Celo snimanje je bilo strava (smeh), sve je puhtilo od smeha. Ovaj projekat mi je doneo iskustvo u svakom segmentu. Divan projekat, odlična organizacija, mislim da ćemo oboriti sve prikazanim materijalom. I siguran sam da ćemo biti kopirani.“ 

Članovi KUD-a "Nikola Tesla"
Po rečima predsednice KUD-a Jasmine Zatezalo, ovaj film je jedno novo iskustvo kojim žele da pokažu kako negovati jednu tradiciju ali i da prikažu šta znači prijateljstvo u okviru jednog kulturno umetničkog društva: „Ovaj film je za nas jedno novo iskustvo. Sa njime smo želeli da pokažemo čime se bavimo i šta radimo u kulturno umetničkom društvu. Nije samo u pitanju folkor, već i želja da sačuvamo našu tradiciju. Želimo da privučemo omladinu, da im pokažemo šta znači negovati jednu tradiciju, da im pokažemo šta znači družiti se i šta znači prijateljstvo u okviru kulturno umetničkog društva.

Budući da je premijera filma zakazana za kraj ovog meseca, pitali smo ko po njihovom mišljenju bi trebao da pogleda ovo ostvarenje: „Dugo sam razmišljala ko bi trebao da pogleda  ovaj film.  Naravno mi koji se bavimo i negujemo tradiciju, znamo kako to da radimo i zato smo to i snimali ovaj film.  Ali oni koji negde u podsvesti ne znaju svoje korene,  ne znaju svoju tradiciju, trebali bi da pogledaju ovaj film, da vide šta  znači negovati i čuvati  svoje korene,  svoje potomstvo, jer kada se jednom nešto nauči, jako je teško to zaboraviti.“ završava Jasmina Zatezalo, na koju se dovezuje Kristina: „Mislim da bi film trebali pogledati i stariji ljudi, da vide kako i dan danas postoje neke mlađe generacije koje nastavljaju ono što su oni započeli pre mnogo godina“.

03 April 2015

Branislav Lečić u emisiji "30 minuta" autora Dejana Jelače

 Branislav Lečić: "Bojim se da je donošenje radikalnih promena u kulturi još jedan markentinški trik!"

 Gost emisije "30 MINUTA" ovog petka je glumac Branislav Lečić . Ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Dobitnik je gotovo svih glumačkih nagrada. Pre nekoliko meseci je zaigrao u predstavi "Dnevnik o Čarnojeviću" u režiji Miloša Lolića koja je izazvala različite komentare. Izjavio je da teatar mora da radi ispred vremena i pravi iskorake. Glavni dijalog u ovom komadu je između deset glumaca sa publikom koja je osvetljena.

Iskreno je govorio o stanju u kulturi danas i osvrnuo se na rad ministra Ivana Tasovca i najavu novih radikalnih promena i donošenje  novih zakona. Boji se da sve to još jedan marketinški trik.

Gledamo ga ponovo u TV seriji "Zvezdara"  za koju kaže da najbolje prikazuje senzibilitet vremena u kome živimo. Razgovarali su o njegovom profesoru glume Minji Dediću, koji nas je nedavno napustio. Kaže da je od njega mnogo naučio i da je sigurno bio najbolji i najstrožiji profesor na FDU.

Emisija "30 minuta", petak 3. april, 20:30, televizija ART