18 March 2014

Dobrodošli na "Mamulu"!

Novo filmsko ostvaranje "Mamula" prestavljen je kao srpski horor film. Rađen je u koproduktici Džeri Kateringa, Prve sprske televizije, Edija plusa i Didžital krafta, dok je izvrši producent Viktori film.

Režiju ovogg filma potpisuje Milan Todorović, dok su za scenario bili zaduženi Marko Backović, Milan Konjević (koji je već sa Todorovićem sarađivao na filmu "Zona mrtvih" i Beri Kiting.  Zanimljivost koja se veže za ovaj film jeste da da se on snimio u roku od 15 dana (od 25. septembra do 10. oktobra 2013). Film je sniman u Herceg Novom i okolini ali najveći deo filma sniman je na ostrvu Mamula.

Filmski centar Srbije je za postprodukciju ovog filma izdvojio iznos od 4.800.000 dinara.

Budući da se u filmu priča na srpskom ali većinu i na engleskom jeziku pored naših glumaca tu su se našli i "stranci", glumačku podelu čine: Kristina Klib, Natali Bern, Slobodan Stefanović, Dragan Mićanović, Miodrag Krstović, Janko Cekić, Jelena Rakočević, Sofija Rajović, Zorana Kostić Obradović i Franko Nero. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem "Festu" (08.03.2014).

Priča filma "Mamula" govori o dve studentkinje iz Amerike, Keli i Luis, koje dolaze u Crnu Goru da posete Aleksu, prijatelja iz studentskih dana. Posle nekoliko dana uživanja, njihov prijatelj i kolega sa fakulteta ih nagovara da posete napušteno ostrvo Mamula, iako su upozoreni da se na njemu dešavaju čudne stvari i čuli su razne legende o njemu. Na ostrvu zatiču samo ribolovca koji drži lepu devojku za koju se ispostavi da je sirena koja lepim izgledom i pesmom opčinjava, a potom se ubrzo pretvara u krovžendog monstruma.

Režiser Todorović o filmu je izjavio "Mamula će biti percipiran i kao američki film jer će glavni likovi biti Amerikanci, ali i kao domaći film, zbog lokacija i većeg broja poznatih domaćih glumaca. Mističnost priče očuvana je atmosferom i stilom režije, pa će se tenzija i neizvesnost više bazirati na onome što publika zamišlja nego na onome što zaista vidi. Prelepe lokacije predstavljaju kontrast mračnoj priči, kojoj ne nedostaju ni uzbudljivie akcione sekvence, napete potere niti epske borbe i na kopnu i na moru. Publika će biti uvučena u avanturu filma fantazije, neuobičajenog žanra za domaću kinematografiju."


Zanimljivosti o ostrvu "Mamula"
Mamula (u pomorskim kartama uglavnom uvedeno kao "Lastavica") je malo ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Oko 80% površine zauzima tvrđava koju je sredinom 19. veka izgradio austrougraski General Lazar Mamula. Tokom oba svetska rada tvrđava je služila kao zloglasni zatvor poznat po okrutnosti. Iako ga je izgradila austrougraska vojka, ona ga nikada nije koristila u vojne svrhe. O koncentracionom logoru, u kome je za vreme Drugog svetskog rata, bio zarobljen veliki broj lica srpskoh porekla sa područjna Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crno gore, govori i film "Kampo Mamula" iz 1959. godine koji je bio u režiji Velimira Stojanoviča. Danas tvrđava propada, a nijedan projekat "oživljavanja" ove potencijalne turističke atrakcije do sada nije sproveden u delo. Mamula je obavezna destinacija i za jednodnevne izlete turističkim dobrićima.